Događaji:


 

Prava Crna Gora


Vremeplov - 23.oktobar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan dogodilo se, pored ostalog, sljedeće:

 

 

1944. Prebacujući se preko Dunava u tek oslobođeni Beograd, u II svjetskom ratu, poginuo Ivan Milutinović, jedan od vođa Narodnooslobodilačkog rata i funkcioner Komunističke partije Jugoslavije. Ivan Milutinović (Cerovice kod Podgorice, 27. septembra 1901. - Beograd, 23. oktobra 1944.), crnogorski komunistički političar i vojskovođa. Sahranjen je u Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu, zajedno sa Mošom Pijade, Ivom Lolom Ribarom i Đurom Đakovićem. Za narodnog heroja proglašen je 6. maja 1945. godine. Grad Berane u Crnoj Gori je po njemu, 1949. godine, dobio ime Ivangrad, a 1992. je vraćeno prethodno ime.

 

2008. JP Aerodromi Crne Gore evidentirali su milionitog putnika u ovoj godini. Milioniti putnik u prošloj godini evidentiran je 12. decembra, što je skoro dva mjeseca kasnije nego u ovoj godini, saopšteno je iz ovog preduzeća.

 

2008. Crna Gora danas je ispunila važnu međunarodnu obavezu, koju je preuzela učlanjenjem u Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi i formalno potvrdila svoju posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu. Ovo je kazao crnogorski premijer Milo Đukanović, nakon što je u Bukureštu potpisao Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Premijeri Moldavije, koja predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Rumunije, Zinaida Grečani i Kalin Popesku Taričeanu, pozdravili su potpisivanje Povelje od Crne Gore i iskazali uvjerenje da će naša država dati puni doprinos ovoj, najvažnijoj regionalnoj inicijativi.

 

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

42. p.n.e. Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar, izvršio samoubistvo. Brut se ubio poslije poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

 

1596. Turska vojska sultana Muhameda III kod Erlaua, u Mađarskoj, porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana.

 

1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus, izdavač "Velikog svjetskog rječnika XIX vijeka" u 17 tomova. Izdavačka kuća Larus poslije njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

 

1872. Umro Teofil Gotje, predstavnik francuskog književnog romantizma, teoretičar Larpurlartizma (umjetnost radi umjetnosti)

 

1917. Snage SAD ušle u prve borbe u I svjetskom ratu, kod Linevila u Francuskoj.

 

1917. Na sjednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije boljševika doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

 

1940. Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele. Često se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

 

1942. Britanska VIII armija generala Bernarda Montgomerija počela ofanzivu protiv njemačkih snaga pod komandom Ervina Romela, u egipatskoj pustinji, kod mjesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u II svjetskom ratu okončana 12 dana kasnije pobjedom Britanaca, uslijedilo iskrcavanje saveznika na tlo sjeverne Afrike.

 

1944. Sovjetska Crvena armija ušla, u II svjetskom ratu, u Mađarsku.

 

1944. U filipinskom zalivu Lejte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u II svjetskom ratu. U bici učestvovala gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Japanci poraženi 25. oktobra.

 

1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

 

1961. Bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Šveđaninu Hjalmaru Agneu Dagu Hamaršeldu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno dodeljena Nobelova nagrada za mir.

 

1983. U napadu kamionima napunjenim eksplozivom na štab marinaca SAD u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici, poginuo 241 američki i 58 francuskih vojnika.

 

1990. Premijer Ukrajine Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku poslije masovnih studentskih protesta. Prvi funkcioner SSSR-a koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

 

1991. Predstavnici 19 zemalja na međunarodnoj konferenciji u Parizu, u organizaciji UN, potpisali mirovni sporazum radi okončanja 13 godina dugog građanskog rata u Kambodži.

 

2001. IRA objavila da počinje razoružavanje. Dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbjednosna punkta.

 

2003. Čang Mej Ling, udovica Čang Kaj Šeka, nekada najmoćnija žena u Kini, umrla u 106. godini u svom domu u Njujorku.

 

2004. Na Kosovu održani parlamentarni izbori, većina kosovskih Srba ih bojkotovala. Drugi izbori od 1999, kada su vlast u toj pokrajini preuzele UN.

 

PRAVA CRNA GORA

Stan Prodaja Herceg Novi

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Povoljno Putovanje

Zdravstveni Turizam Srbije

Neko Normalan Upoznavanje

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 542   Danas   542   Juče       
Sva prava zadržana - Agencija Autentik