Događaji:


 

Prava Crna Gora


Vremeplov - 21.novembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji datum se, pored ostalog, dogodilo:


1840. U Beogradu je rođen Dragutin Milutinović, arhitekta, hidroinženjer, profesor Univerziteta, sin Sima Milutinovića Sarajlije i zaslužna ličnost za istoriju, kulturu i umjetnost Crne Gore. Na poziv knjaza Nikole, koji je želio da ispuni želju svoga strica i prethodnika knjaza Danila, u Crnu Goru je došao 1869. godine radi nastavka izgradnje buduće varoši, - Danilovgrada. Uradio je i niz drugih projekata u Crnoj Gori: Sabornu crkvu, barutanu, Knjažev konak, Senat. Sa Josipom Sladeom Šilovićem smatra se najznačajnijim crnogorskim arhitektom.


1944. Oslobođen Kotor. Zbog jedinstvene mješavine različitih kulturnih uticaja, Kotor je 1979. godine upisan u Listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Kotor je jedan od rijetkih mediteranskih gradova koji je do danas sačuvao svoj fortifikacioni sistem. Kotorski bedemi su jedan od glavnih motiva i razloga za upis ovog grada i njegovog kulturno - istorijskog područja na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO. Imati status svjetskog kultumog nasljeđa - biti među elitom gradova i lokaliteta koji baštine univerzalne kulturne i prirodne vrijednosti, biti jedno od 830 mjesta na ovoj planeti, čije vrijednosti pripadaju cijelom čovječanstvu - zaista je velika privilegija. Takav status istovremeno predstavlja i podrazumijeva veliku odgovornost i obavezu čitave društvene zajednice za očuvanjem i zaštitom tih, od svijeta priznatih i verifikovanih, univerzalnih vrijednosti, kao i strateški potencijal za napredak lokalne zajednice i njenih građana. Područje Svjetske baštine obuhvata ukupno 12.000 hektara kopna i 2.600 hektara morske površine. Izuzetna univerzalna vrijednost predstavIja kulturni i prirodni značaj koji prevazilazi nacionalne granice i podjednako je značajan za sadašnje i buduće generacije.

 

1944. Oslobođen Tivat. O porijeklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vrijeme imala svoju prijestonicu u Risnu, a možda i ljetnikovce u blizini današnjeg Tivta. Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovjekovnog (XII v.) Theudo, Teodo. Treće mišljenje izneto je vrlo kratko i bez većih obrazloženja. Po tom mišljenju naziv potiče od keltske riječi "touto" što znači grad. U istoriji Boke Kotorske jasno se izdvajaju sljedeće epohe: ilirska, rimsko-vizantijaska, srpska, mletačko-turska i austrijska. Obale tivatskog zaliva prošle su kroz sve ove epohe o čemu svjedoče kako mnogi arheološki nalazi tako i postojeći spomenici stare arhitekture kao i pisani istorijski izvori. Veoma značajnu prerkretnicu u istoriji Boke Kotorske predstavljao je pad Mletačke Republike 1797. godine. Tada počinje jedan duži period od skoro dvadeset godina u kome su se na teritoriji Boke smjenjivale razne tuđe vlasti dok najzad 1814. godine nije došla Austrija da tu i ostane do svog sloma 1918. godine. Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX v. kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Do izgradnje Arsenala zemljišni posjedi u Tivtu su uglavnom bili u rukama feudalne vlastele Prčnja, Perasta, Dobrote i Kotora. Danas je Tivat moderan grad orjentisan na razvoj turizma kao prioritetne djelatnosti.

 

1991. Osnovana Hipotekarna banka.

 

 

U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:

 

 

1694. Rođen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue, poznat kao Volter, jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvjetiteljstva u 18. vijeku ("Kandid", "Eseji o običajima i duhu nacije", "Filozofska pisma", "Traktat o metafizici").

 

1783. Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije i Fransoa Loran izveli su prvi uspješan let balonom napunjenim toplim vazduhom, preletjevši iznad Pariza za 25 minuta razdaljinu od osam kilometara.

 

1806. U namjeri da ekonomski slomi protivnika, Napoleon Bonaparta je objavio Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, koji je uključivao i zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

 

1844. Umro ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih "pisama", najveću popularnost je stekao basnama, koje je pisao po uzoru na Ezopa inspirišući se i ruskim folklorom.

 

1877. Tomas Edison je objavio pronalazak fonografa.

 

1888. Rođen je Harpo Marks, američki filmski glumac, komičar, iz filmova sa čuvenom braćom Marks.

 

1916.Umro Franc Jozef I, austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca Franca Ferdinanda bio i neposredan povod za početak Prvog svjetskog rata. Naslijedio ga je Karlo I, posljednji vladar carstva koje se nakon rata raspalo.

 

1922. Rođen je Teli Savalas, američki filmski i televizijski glumac grčkog porijekla, poznat po TV seriji 'Kodžak'.

 

1924. Rođena hrvatska političarka Milka Planinc, jedina žena u istoriji premijer jedne komunističke zemlje, SFRJ.

 

1938. Njemačka je okupirala sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je njemačkom Rajhu.

 

1945. Rodjena je Goldi Houn, holivudska filmska glumica i dobitnica nagrade "Oskar".

 

1963. Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio je upotrebu domicilnog jezika u crkvenim obredima umjesto latinskog.

 

1977. U jugoistočnoj Indiji ciklon je usmrtio oko 3.000 ljudi aogromni talasi su zbrisali čitava sela.

 

1994. Avijacija NATO je sa 36 bombardera iz baza u Italiji izvršila napad na aerodrom Udbine. Napad je uslijedio nakon pisma Franja Tuđmana UN u kojem je predsjednik Hrvatske optužio krajiške Srbe da sa tog aerodroma vrše napade na Bosnu i Hercegovinu. To je bila najveća vazdušna operacija Sjeveroatlantskog pakta od njegovog osnivanja 1949.

 

1995. Argentina je izručila Italiji nacističkog oficira Eriha Pribkea odgovornog za masakr nad 335 civila u Drugom svjetskom ratu.

 

1995. Nakon tronedjeljnih pregovora, u vojnoj bazi Rajt Petersonu američkom gradu Dejton predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni.

 

2000. Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, u kojem su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbjednosti, obnovljeni su sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbjednosti na jugu Srbije.

 

2004. U Ukrajini je održan drugi krug predsjedničkih izbora, poslije kojih su, zbog izborne krađe, na ulicama Kijeva izbili protesti više hiljada pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Višednevna kriza u zemlji okončana je 3. decembra, kada je Ustavni sud donio odluku da se drugi izborni krug poništi i zakažu novi izbori za 26.decembar, na kojima je Juščenko izabran za predsjednika Ukrajine.

 

2005. Glasovima poslanika CDU/CSU i SPD-a u Bundestagu Angela Merkel je izabrana za prvu ženu-kancelara u njemačkoj istoriji.

 

PRAVA CRNA GORA

Stan Prodaja Herceg Novi

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Povoljno Putovanje

Zdravstveni Turizam Srbije

Neko Normalan Upoznavanje

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 610   Danas   610   Juče       
Sva prava zadržana - Agencija Autentik