Događaji:


 

Prava Crna Gora


Vremeplov - 16.novembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji datum se, pored ostalog, dogodilo:

 

1890. Na svečanosti u Danilovgradu prilikom posjete novoj crnogorskoj varoši, knjaz Nikola je rekao: "Da su mi svi Crnogorci radnici kao što su mi junaci, bili bi isto tako bogati kao što su slavni". Prema nekim predanjima izvjesni Brajović je odgovorio "Vala se Gospodaru, ni ti se nijesi od rada pretrga," ali pisani dokumenat o tome nije pronađen.

 

2007. Ministar finansija Igor Lukšić i ambasador SR Njemačke Tomas Šmit, potpisali su Sporazum između Vlade SR Njemačke i Vlade Crne Gore o preuzimanju, smanjivanju i reprogramiranju spoljnjeg duga, sklopljenog 15. marta 2002. godine između vlada SR Njemačke i SR Jugoslavije i o njegovoj istodobnoj izmjeni. Riječ je o bilateralnom sporazumu sa SR Njemačkom, u okviru Pariskog kluba povjerilaca. Na osnovu preporuka Sekretarijata Pariskog kluba povjerilaca i Sporazuma između Srbije i Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i o razgraničenju finansijskih prava i obaveza, od 10. jula 2006. godine, Ministarstvo finansija je počelo proces zaključivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama kreditorima iz Pariskog kluba, a u cilju formalno pravnog razgraničenja obaveza između Crne Gore i Srbije.

 

2008. Profesor emeritus Univerziteta Crne Gore, Vladimir Sekulić, preminuo je u Podgorici. Sekulić je bio osnivač i dugogodišnji dekan Instituta za strane jezike. Dao je značajan doprinos crnogorskoj i jugoslovenskoj lingvistici, književnosti i kulturi uopšte. Njegov metod učenja engleskog jezika spada u svjetska dostignuća u metodici nastave engleskog jezika. Vladimir Sekulić rođen je u Parizu 1925. godine. Završio Filozofski fakultet - grupa za romanistiku i anglistiku, magistrirao u Pitsburgu, doktorirao na Univerzitetu u Zagrebu.

 

U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:

 

 

1095. Na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj, papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svjetovne vladare na vjerski rat protiv turskog plemena Seldžuka, koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

 

1532. Španski osvajač Fransisko Pisaro zauzeo je sa samo 200 vojnika grad Kahemarku u Peruu i pogubio cara Inka Atahualpu, iako je za njega bila isplaćena velika otkupnina.

 

1880. U Petrogradu rođen ruski pjesnik Aleksandar Aleksandrovič Blok. Poezija mu je opsjednuta ženom i društvenim temama. Poznata su njegova djela: novela Dvanaestorica, i poezija Pjesme o divnoj dami, Neznanka ...

 

1831. Umro je pruski general Karl Marija fon Klauzevic, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara 19. vijeka. U djelu "O ratu" teoretski je uobličio iskustva nove strategije primjenjene u Napoleonovim ratovima. Prema Klauzevicu rat je sastavni dio opštih političkih odnosa i nastavak je politike uz primjenu drugih sredstava.

 

1918. Poslije propasti austrougarske monarhije u Prvom svjetskom ratu, Mađarska je proglašena nezavisnom republikom.

 

1933. SSSR i SAD su uspostavili diplomatske odnose.

 

1960. Umro je američki filmski glumac Klerk Gejbl. Igrao je u više od 70 filmova, a veliku popularnost je stekao kao Ret Batler u filmu "Prohujalo s vihorom". Dobitnik je Oskara za film "Dogodilo se jedne noći".

 

1965. SSSR je lansirao svemirski brod "Veneru III", koji je u martu 1966. stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

 

1970. Pakistan je zvanično saopštio da je broj mrtvih u ciklonu i ogromnim talasima koji su zapljusnuli obale Istočnog Pakistana (Bangladeš) i ostrva u Bengalskom zalivu, dostigao pola miliona.

 

1989. U Južnoafričkoj republici, vlada je donijela zakon o ukudanju rasne segregacije na svim plažama.

 

1992. Savjet bezbednosti UN pooštrio je sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem rječne i pomorske blokade.

 

1992. Na prvim višestranačkim izborima u Litvaniji nakon sticanja nezavisnosti od SSSR, ubjedljivo je pobijedila Demokratska radnička partija (bivši komunisti).

 

1995. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanata Ratka Mladića za genocid nad muslimanskim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više hiljada bosanskih Muslimana ubijeno i raseljeno.

 

1998. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu proglasio je krivim jednog bosanskog Hrvata i dvojicu Muslimana za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.

 

2000. Predsjednik SAD Bil Klinton doputovao je u Vijetnam, u prvu posjetu jednog američkog predsjednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

 

2003. U Srbiji su, zbog malog odziva birača (39 odsto), po treći put propali predsjednički izbori.

 

2005. Haški tribunal oslobodio je penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe te armije.

 

PRAVA CRNA GORA

Stan Prodaja Herceg Novi

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Povoljno Putovanje

Zdravstveni Turizam Srbije

Neko Normalan Upoznavanje

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 604   Danas   604   Juče       
Sva prava zadržana - Agencija Autentik