Događaji:


 

Prava Crna Gora


Vremeplov - 11.novembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji datum se, pored ostalog, dogodilo:

 

1852. Žabljak Crnojevića, staro tursko uporište i nekadašnju prijestonicu koju je Ivan Crnojević 1478. godine morao prepustiti Turcima, na prepad su oteli Crnogorci. Poslije samo mjesec dana, pod pritiskom Petrograda, vraćen je, jer zbog toga za malo nije došlo do rata. Crnoj Gori Žabljak je definitivno vraćen tek na Berlinskom kongresu 1878. godine.

 

1869. Na Cetinju je otvorena prva telegrafska škola u Crnoj Gori. Telegrafista Nikola Brzak, rodom iz Srbije, obučavao je pet đaka.

 

1869. Rođen Vitorio Emanuele III, italijanski kralj od 1900. do 1946, oženjen Jelenom, ćerkom crnogorskog kralja Nikole I. Podržao je Musolinijev režim i 1936. je proglašen carem Etiopije, a 1939. kraljem Albanije. Abdicirao je 1946. u korist sina Umberta, nadajući se da će tako spasiti Savojsku dinastiju, ali su se Italijani u junu 1946. na plebiscitu izjasnili za republiku.

 

1878. U Beču umro Stjepan Mitrov Ljubiša, crnogorski pripovijedač i političar. Književnim radom počeo je da se bavi 1845. godine kada je objavio etnografski spis, u kom je dao sliku narodnog života u Paštrovićima, a pisao je i prigodne pjesme i pripovijetke, i nekrolog o Njegošu. Poznata je njegova zbirka "Pripovjetke crnogorske i primorske", "Šćepan Mali", "Kanjoš Macedonović", "Skočidjevojka", "Krađa i prekrađa zvona" i druge. Tražio je uzbudljive fabule, slikao zavičaj (Budvu) ljude svoga kraja i plemena: Crnogorce, Turke i Mlečane. Prevodio je sa italijanskog jezika.

 

2000. Stupio je na snagu Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, čime je zaokružena monetarna vlast u Crnoj Gori, inaugurisana godinu prije, uvođenjem njemačke marke u platni promet republike.

 

U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:

1500. Francuski kralj Luj XII i Ferdinand Aragonski potpisali su tajni sporazum u Granadi o podjeli Italije.

 

1792. Svečanim polaganjem kamena temeljca, počela je izgradnja "Bijele kuće" u Vašingtonu, u SAD.

 

1821. Rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika. Njegovo djelo u XX vIjeku postalo neiscrpan izvor najraznovrsnijih književno-teorijskih, estetičkih, psiholoških i filozofskih studija i tumačenja. Uticao na cijelu evropsku i američku književnost, a posebno često se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji.

 

1855. Umro danski filozof Sjeren Kjerkegor, zastupnik antihegelijanskog pravca, kritičar hrišćanstva kao crkvene dogme i začetnik egzistencijalizma.

 

1885. Rodjen je Džordž Paton, kontroverzni američki general iz II svjetskog rata.

 

1918. Maršal Jozef Pilsudski proglasio je nezavisnu republiku Poljsku.

 

1918. Kapitulacijom Njemačke završen Prvi svjetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Život izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Njemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i lijevu obalu Rajne, potpisana u željezničkom vagonu u francuskom mjestu Kompijenj.

 

1940. Američka automobilska industrija Vilis je za potrebe američke vojske proizvela prvi model Džipa, vozila koje je moglo da se kreće po veoma teškom i nepristupačnom terenu.

 

1941. Sa teritorije SSSR u Drugom svjetskom ratu počelo emitovanje programa radio stanice "Slobodna Jugoslavija".

 

1942. Njemačke trupe su u Drugom svjetskom ratu zaposjele i neokupirani dio Francuske, pod kontrolom kvislinške vlade u Višiju. Istog dana njemačke i italijanske trupe su okupirale i francusko ostrvo Korzika.

 

1945. Održani prvi poslijeratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije.

 

1952. Džon Mulin i Vejn Džonson u Los Anđelesu prvi put prikazali svoj izum, video-rikorder.

 

1961. Sovjetski grad Staljingrad je preimenovan u Volgograd.

 

1962. Rođena Demi Mur, američka filmska glumica. Rođena je kao Demetrija Džin Gajns u Rozvelu (Novi Meksiko). Filmsku karijeru započinje 1982. filmom Parazit a potom slijede filmovi Sedmi znak (1988), Duh (1990), Nekoliko dobrih ljudi (1992), Nepristojna ponuda (1993) , Razotkrivanje (1994), Striptiz, Porotnik (1996) G.I.Džejn i drugi. Bila je udata za glumca Brusa Vilisa, sa kojim ima tri kćerke. Njen sadašnji suprug je glumac Ešton Kučer.

 

1965. Premijer Rodezije Jan Smit jednostrano proglasio nezavisnost od Velike Britanije, koja je režim bijele manjine proglasila ilegalnim i uvela trgovinske sankcije.

 

1970. SSSR je lansirao ka Mjesecu vasionsku sondu Lunohod 1.

 

1971. Senat SAD ratifikovao ugovor kojim je Japanu vraćeno ostrvo Okinava, oduzeto krajem Drugog svjetskog rata.

 

1975. Proglašena nezavisnost Angole, poslije pet vjekova portugalske kolonijalne vlasti. Prvi predsjednik Narodne Republike Angole postao Agostinjo Neto.

1992. Engleska anglikanska crkva je napustila vjekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu svještenice.

 

1996. Predsjednik Gvatemale Alvaro Arsu je saopštio da je s gerilskim pokretom postignut sporazum o okočanju 36-godišnjeg građanskog rata u toj centralnoameričkoj zemlji.

2000. U zapaljenoj žičari u jednom tunelu ispod glečera Kicštajnhorna u masivu Hohen Tauern, u austrijski Alpama, život je izgubilo 159 osoba.

2001. Dan nakon prijema Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju, član te organizacije postao je i Tajvan.

 

2002. Predsjednik kompanije Majkrosoft, Bil Gejts poklonio je 100 miliona dolara za borbu protiv AIDS-a u Indiji.

2003. Sjedinjene Američke Države uvele su ekonomske i diplomatske sankcije Siriji, zbog podrške "palestinskom otporu izraelskoj okupaciji".

 

2003. Bugarski predsjednik Georgi Parvanov doputovao je u dvodnevnu posjetu Srbiji i Crnoj Gori. On je prvi bugarski šef države koji je nakon 53 godine, zvanično posjetio Beograd.

2004. U vojnoj bolnici u Parizu umro je palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji je na čelu Plestinske oslobodilačke organizacije (PLO) bio preko 30 godina. Za predsjednika PLO izabran je bivši premijer Mahmud Abas.

2004. Parlament Litvanije ratifikovao je novi Ustav Evropske unije. Litvanija je prva članica Unije koja je usvojila evropski ustav.

 

2007. Danilo Tirk izabran je za novog predsjednika Slovenije, na izborima organizovanim nakon smrti dotadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka.

 

PRAVA CRNA GORA

Stan Prodaja Herceg Novi

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Povoljno Putovanje

Zdravstveni Turizam Srbije

Neko Normalan Upoznavanje

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 258   Danas   258   Juče       
Sva prava zadržana - Agencija Autentik